Pochodzenie Pizzy

Powszechnie uważa się, że pizza to typowa włoska potrawa, jednak nie jest to do końca jasne. Pewne jest jednak, że ciasto chlebowe podobne do tego na pizzę jest jedną z najstarszych potraw, wyrabiane już w neolicie. Różne wzmianki o dodatkach wzbogacających smak takiego ciasta są datowane na czasy starożytne. Na przykład plakous, wyrabiany już przez Starożytnych Greków, był chlebowym plackiem doprawianym ziołami, czosnkiem, cebulą. Zachowały się także przekazy, że perscy żołnierze króla Dariusza I Wielkiego (549-486 p.n.e) posilali się chlebowym plackiem z serem i innymi dodatkami. Pizzopodobne potrawy były znane i wyrabiane nie tylko w basenie
Morza Śródziemnego. np. hinduska  Paratha, azjatycki  Naan, czy germański  Flammkuchen.

Anegdota głosi, że Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia ) zwiedzająca wraz z mężem Umberto I swoje włości zapragnęła spróbować tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła kucharza Rafaelle Esposito, którego zadaniem było przygotowywanie pizzy dla królowej Małgorzaty. Podobno, najbardziej ulubioną pizzą Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć pizza Margherita , w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Jako ciekawostkę możemy dodać że 9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy – jednej z najbardziej znanych i najlepiej rozpoznawanych potraw na całym świecie.